top of page

Duurzaamheid in jouw loopbaan - onderzoek

In de afgelopen maanden heb ik een klein steekproefonderzoek gedaan naar hoe belangrijk het gevonden wordt om duurzaamheid door te voeren in je loopbaan. Daar zijn best wat leuke dingen uitgekomen, kan ik je vertellen. Alles aan de maatschappij geeft aan dat het NU tijd is om meer aandacht te schenken aan duurzaamheid in de wereld. Je hoort ook haast niet anders dan het woordje 'Sustainability'. Mijn visie is om duurzaamheid ook door te voeren in jouw loopbaan. Met dit onderzoek ben ik mijn visie gaan toetsen op de arbeidsmarkt, bij mensen zoals jij. In deze blog deel ik de de uitkomsten met je.

 

Duurzaamheid in je loopbaan? Wat zeg je?

Ten eerste, duurzaamheid heeft ontzettend veel verschillende betekenissen. In mijn beleving kun je met alles in het leven duurzaam omgaan. Van energiebronnen tot jezelf. De definitie die ik geef aan jouw professionele duurzame 'IK' is als volgt:

Een stabiele en zelfbewuste professional, die zelfstandig en verstandig met haar authenticiteit initiatieven ontplooit en daarmee voor een langdurige periode bijdraagt aan het grotere geheel.

Het gaat erom dat je met de beslissingen die je maakt in jouw loopbaan een onderdeel bent van de 'sustainability movement'. Je handelt daarbij authentiek zodat je jouw eigen energiebron niet uitput.


Ten tweede, om echt duurzaam met jezelf om te gaan moet je kennis hebben van een aantal elementen, namelijk:

  • jouw persoonlijkheid

  • jouw competenties

  • jouw persoonlijke normen en waarden

  • jouw milieuwaarde

Heb je inzicht in al deze elementen, dan kun jij duurzame beslissingen maken in jouw loopbaan. Duurzaam voor jezelf EN voor de wereld. Nou, wie wil dat nou niet?!


Aangezien dit best een stevige overtuiging is, ben ik een klein onderzoek gestart om te achterhalen wat het draagvlak hiervoor is. Ik kan je nu al vertellen dat ik erg blij ben met het resultaat van het onderzoek en dat mensen dezelfde overtuiging hebben als ik.


De uitkomsten van het onderzoek

Het onderzoek heb ik uitgezet op diverse sociale media, zoals LinkedIN, Facebook en Instagram. Het aantal respondenten is 43. Voor een kleine steekproef ben ik erg blij met het aantal respondenten. De uitkomsten zijn hieronder weergegeven in een afbeelding en eronder uitgeschreven.Sociale wezens; Uit het onderzoek is gebleken dat men sociale contacten, vernieuwend bezig zijn en geld verdienen het meest belangrijk vindt aan werk. Dit wordt al snel gevolgd door autonomie en een expert kunnen zijn.


Impact kunnen maken; Maar liefst 93% van de respondenten heeft aangegeven het belangrijk te vinden een impact te kunnen maken met het werk wat ze doen en daarmee bij te dragen aan het grotere geheel.


Duurzaam ondernemen; 72% van de respondenten vindt het belangrijk, of zelfs leidend, dat het bedrijf waar ze werken duurzaam onderneemt. Daarbij leeft de helft van de respondenten ook duurzaam.


Duurzame loopbaan; 79% van de respondenten wil graag met het werk wat ze doen, bijdragen aan een duurzame wereld. Waarbij 1 op de 3 respondenten dit zelfs heel graag wilt.


De pijnpunten; 37,5% geeft aan geen voldoening te hebben. Daarna wordt het snel opgevolgd door geen doel hebben, aan het eind van de week uitgeput zijn en een ongezonde werk/prive balans hebben.


Solliciteren; 1 op de 5 vindt het lastig tot heel lastig om een CV en motivatie te schrijven voor een baan die ze ambieren. Daarbij vindt 1 op de 4 het lastig tot heel lastig zichzelf vervolgens in een sollicitatiegesprek te profileren.


Persoonlijke ontwikkeling

De persoonlijke ontwikkeling van de respondent is ook een van de onderdelen van het onderzoek. Zo kan geconcludeerd worden dat 58% minder dan € 500 euro per jaar uitgeeft aan cursussen, boeken, opleiding, coaching etc. De overige 42% besteedt tussen de € 500 en €4999 per jaar aan persoonlijke ontwikkeling. Daarbij kiezen zij als eerste voor een training of cursus en coaching. Ook zie je dat YouTube steeds meer ingeschakeld wordt als bron voor persoonlijke ontwikkeling. Ook zie je dat men nog steeds liever fysiek in een lokaal zit tijdens een cursus. Ruim de helft van de respondenten geeft hier de voorkeur aan.


Een coach inschakelen

In het onderzoek wordt er ook aandacht gegeven aan het inschakelen van een coach. De vraagstukken waar men een coach voor zou inschakelen zijn:

  1. Burn-out / Bore-out

  2. Zelfkennis en zelfbewustzijn

  3. Management en leiderschap

  4. Werk/prive balans

  5. Dieet

Wat men dan verwacht van een coach is in de vorm van een open vraag gesteld. Hier zijn ontzettend veel mooie antwoorden op gekomen. De rode draad door de verschillende antwoorden is wel dat men zoekt naar iemand die hen open en eerlijk kan begeleiden, steunen, pushen en motiveren. Ze zoeken iemand die vanuit mensenkennis blinde vlekken helder kan maken. Hieronder een aantal reacties:


"Support, begrip, de mogelijkheid om je andere dingen te doen inzien. Je het gevoel geven dat je zelf met de ideeën komt waarmee je aan de slag gaat om je doel te behalen, eventueel dmv (online) testen. Je laten nadenken over het waarom van je doel en je langs de zijlijn motiveren. Je de nodige schop onder je kont geven."

"Geen algemeen praatje maar echt gefocust op mijn situatie en mijn doelen. Samen doelen formuleren en de beste weg daarnaartoe vinden. Openheid en recht door zee, geen kritiek verbloemen."

"Aanreiken van handvatten voor de uitdagingen waar ik tegen aanloop en sturing geven in het traject. Coach moet een open houding hebben."

"Praktische tools om verder te komen, anders leren denken, motiveren en stimuleren."

Tot slot

Voor mij is de input die ik heb gekregen op het onderzoek erg waardevol. Het bevestigt voor mij de noodzaak voor het nemen van duurzame beslissingen in je loopbaan en dat mijn visie en ambitie om te starten als loopbaancoach ook daadwerkelijk nuttig zal zijn voor veel mensen. En zoals de vele respondenten wil ik ook graag impact hebben en bijdragen aan een groter geheel. Als ik dat kan doen door middel van mensen helpen en begeleiden in hun loopbaan, dan ben ik een gelukkig mens.


Ik bedank dan bij deze ook graag alle respondenten die de vragenlijst hebben ingevuld!


Mocht je niet hebben bijgedragen aan het onderzoek, hoor ik graag jouw mening. Herken jij jezelf in de uitkomsten van het onderzoek? Waar wel en waar niet? Heb jij nog aanvullingen? Ik ben altijd benieuwd naar de invalshoeken van mensen. Laat het me zeker even weten!

 


4 weergaven0 opmerkingen