top of page

Hoe je als een baas doelen stelt

Bijgewerkt op: 4 jan.

Je wilt jezelf graag verder ontwikkelen. Je hebt eindeloze goede voornemens, maar telkens weer heb je te kampen met teleurstellingen. Je vergeet de goede voornemens al snel en bent daardoor aan het eind van het jaar weer terug bij af. Precies op dezelfde plek als waar je begin dat jaar was. Nul verbetering, dus stel je jezelf dezelfde goede voornemens weer voor. Nu ga je ze WEL doen en halen! De eerste twee weken gaan goed, maar al snel raak je verzeild in de dagelijkse sleur van het leven. Je vergeet een keer een dag, dan vergeet je het een paar dagen achter elkaar. Puntje bij paaltje ben je gewoon weer bezig met het normale ritme en dat goede voornemen die je had... die ben jij al lang weer vergeten. Weer die teleurstelling! Nu is het moment daar! Nu wil je er echt werk van maken! Je bent immers op internet aan het rondneuzen hoe je goede doelen kunt stellen. Jij hebt besloten dat je voor jezelf concrete doelen gaat stellen, zodat jij dit jaar WEL (en nu echt) die doelen gaat behalen die je jezelf al meerdere keren hebt gesteld.

 

Wat je nodig hebt is een plan. Een samenhangend en concreet uitgewerkt actieplan. Want let's face it, een doel zonder een plan is eigenlijk alleen maar een wish. Leuk om erover te denken, maar echt tot uitvoering komen laat nog op zich wachten. Met deze blog leg ik je meer uit over het proces dat ik volg bij het stellen van doelen. Hiermee kun jij next-level doelen stellen voor jezelf. Wat er namelijk vaak ontbreekt aan je geformuleerde doelen is een actieplan. Wat moet jij doen om jouw doel te behalen? Welke activiteiten komen erbij kijken? Wat kun jij bijvoorbeeld dagelijks doen om richting dat lange termijn doel te werken? Volg mijn stappenplan en je zult jezelf verbazen hoe makkelijk jij richting je doel kan werken.


Download mijn e-book en volg het volledige stappenplan van A-Z en maak jouw persoonlijk ontwikkelingsplan, zodat je het direct in een actieplan verwerkt.


Dit zijn de stappen die je moet nemen:

 1. Visualiseren

 2. Reden achterhalen

 3. Deadline bepalen

 4. Lange termijn doel SMART formuleren

 5. Korte termijn doelen stellen

 6. Micro doelen stellen

 7. Randzaken bepalenVisualiseren

Allereerst begin je met visualiseren. Je gaat voor jezelf na wat je precies wilt bereiken. Waar wil je staan? Hoe ziet dit eruit? Welk gevoel geeft dit je? Welke kleur moet het zijn? Echt tot in de puntjes ga je voor jezelf helder maken wat het eindresultaat moet zijn. Je kan hierbij niet diep genoeg gaan. Hoe concreter en specifieker, hoe beter. Dit geeft je ontzettend veel duidelijkheid en richting. Dit is jouw punt op de horizon.


Reden achterhalen

Daarna ga je voor jezelf na wat de reden is dat je dit eigenlijk wilt bereiken. Waarom heb je dit doel gesteld? Gebruik daarbij alleen redenen die vanuit jezelf komen. Een goed geformuleerd doel komt vanuit intrinsieke motivatie en is dus gebaseerd op jouw persoonlijke ambities, motivaties en overtuigingen. Een aantal slechte redenen zijn bijvoorbeeld:

 • Anderen zijn ook succesvol op hun 30e

 • Mijn vader heeft dit vroeger ook op die leeftijd bereikt

 • Een vriendin verdient x-bedrag en daardoor moet dat ook haalbaar voor mij zijn

 • Ik word meer geaccepteerd door mijn familie als ik dit bereik

Daarbij is het een must om minimaal 3 redenen te kunnen bepalen. Als je dit niet kan bedenken, moet je jezelf ernstig afvragen of je uberhaupt dat doel moet stellen voor jezelf.


Deadline bepalen

Misschien voor de hand liggend, maar niet minder belangrijk. Stel een deadline in voor jouw doel. Wanneer wil je het doel bereikt hebben? Het zal je nog verbazen hoeveel mensen het vergeten om een einddatum vast te stellen. Als je geen deadline hebt, hoe kun je weten of je het doel binnen een gesteld termijn behaald hebt? Een deadline zorgt ook voor wat druk achter de ketel. Dat is goed! Het geeft je motivatie en stimuleert jouw zelfstartend vermogen.


Daarbij is het ook belangrijk dat je een specifieke datum stelt. Dus niet: over 3 tot 5 jaar. Maar: 1 juni 2023. Ik noem maar wat.


Lange termijn doel SMART formuleren

Nu je weet wat, waarom en wanneer van jouw doel, is het tijd om het doel SMART te gaan formuleren. Op die manier wordt de stip op de horizon concreet. Nog even snel waar SMART voor staat:

 • Specifiek

 • Meetbaar

 • Acceptabel

 • Realistisch

 • Tijdsgebonden

Als je eenmaal een SMART geformuleerd lange termijn doel hebt, kun je nu de rest gaan opstellen. Zie het als een kapstok. Het lange termijn doel is de kapstok, de jassen, tassen, sjaaltjes etc. zijn de korte termijn doelen en micro doelen.


Korte termijn doelen stellen

Om de slagingskans van het lange termijn doel te vergroten, moet je het opsplitsen in onderdelen. Je gaat korte termijn doelen stellen die allemaal bijdragen aan het bereiken van het lange termijn doel. Bijvoorbeeld:


Lange termijn doel =

Op mijn 35e verjaardag (= over 3 jaar bijv.) heb ik een baan als online marketing specialist bij een online bedrijf.


Korte termijn doelen =

 • Het jaarprogramma van de opleiding Online Marketing heb ik succesvol afgerond in 2023.

 • In 2023 heb ik 3 verschillende netwerkbijeenkomsten op het gebied van Online Marketing bijgewoond.

 • In 2023 heb ik een stage van minimaal 3 maanden gelopen bij een online bedrijf.

 • etc.

Micro doelen stellen

Nu is het tijd om in actie te komen. Leuk dat je nu een aantal doelen op papier hebt, maar daarmee heb je nog geen actieplan natuurlijk. Om jezelf in actie te krijgen, is het stellen van micro doelen een must.


Micro doelen zijn doelen die je dagelijks, wekelijks of maandelijks voor jezelf stelt. Deze doelen zijn gericht op het uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan een aantal pagina's die je dagelijks kunt lezen in een boek om uiteindelijk die 8 boeken te kunnen lezen in een jaar. Of die 15 minuten die je dagelijks wilt wandelen tijdens de lunchpauze, zodat je over een jaar fitter bent. Daarbij kan zelfs een doel zijn dat je elke dag 30 minuten in je agenda blokt als pauze om dit rondje te kunnen wandelen. Of misschien wil je maandelijks een x-bedrag opzij zetten om er vervolgens een middel mee te kopen die je nodig hebt voor een van jouw korte termijn doelen. Check het e-book om meer te weten te komen over waar je op moet letten bij het stellen van een micro doelen.


Nu je de micro doelen hebt gemaakt, heb je eigenlijk jouw actieplan. Je hebt acties die je dagelijks, wekelijks of maandelijks kunt uitvoeren EN die bijdragen aan het lange termijn doel. Dat is wat je wilt. Dat je met een paar kleine acties naar het eindresultaat werkt. De kunst is om deze acties zo klein te maken dat je de acties uiteindelijk niet eens meer bewust uitvoert, maar dat dit van nature gaat (en dus onbewust).


Randzaken bepalen

Wat niet geheel onbelangrijk is, zijn de randzaken. Soms heb je namelijk middelen of faciliteiten nodig om een doel te kunnen bereiken. Weet je nog die kapstok die je gemaakt hebt? De randzaken zijn de paraplu, muts, sjaal etc. die jij nodig hebt voordat je naar buiten gaat. Afhankelijk van het weer heb je bepaalde 'randzaken' nodig. Jij kan bijvoorbeeld voor jezelf zeggen dat jij over 3 maanden een cursus afgerond wilt hebben, maar dan moet die cursus wel gegeven worden binnen die 3 maanden. Of misschien heb jij iemand nodig om een doel te kunnen bereiken. Ga dus voor jezelf na wie en wat je nodig hebt om een doel te kunnen bereiken.


Daarnaast is het van belang dat je de verrassingen elimineert. Oftewel, denk na over obstakels die je kunt tegenkomen of hoe jij omgaat met teleurstellingen. Als je dit van tevoren goed uitdenkt en uitwerkt, kun je op het moment dat het gebeurt makkelijker schakelen. Je hebt al geanticipeerd, dus je zal niet snel van je stuk gebracht worden.


Een goed proces is het halve werk

Wat is jouw proces bij het stellen van je doelen? Ben jij schuldig aan het stellen van vage doelen? Het niet verder uitwerken ervan? Probeer dit proces eens en zie voor jezelf hoe simpel het eigenlijk is. Als een doel goed geformuleerd is, het vanuit jouw intrinsieke motivatie komt en het goed opgebouwd is met de juiste bouwstenen, dan zal niets je tegenhouden het doel te bereiken.


Probeer het en laat me weten wat je ervan vindt.


Download mijn e-book als je meer informatie wilt over bijvoorbeeld het SMART formuleren van doelen en het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan. In dit plan werk jij jouw doelen verder uit zodat het een actieplan wordt.